Residències de Creació TNS>BCN 2010-2014

15.01.15 - 14.02.15

Jiser organitza l’exposició Residències de Creació TNS>BCN 2010-2014 que tindrà lloc al Centre Cívic Fort Pienc. Es podran veure les obres dels artistes que han realitzat les residències a les ciutats de Barcelona i Tunis durant aquests quatre anys: Miquel Wert (BCN>TNS 2010), Mohamed Ben Soltane (TNS>BCN 2010-2011), Rania Werda (TNS>BCN 2012-2013) i Marta Ferraté(BCN>TNS 2013).

El format de residències ha permès a quatre joves artistes conviure durant tres mesos i desenvolupar un projecte personal en un entorn cultural dʼacollida. La singularitat dʼaquest projecte rau en el fet que dóna visibilitat a la creació contemporània que sʼestà produint a Tunis i a Barcelona. En aquesta convivència es posa de manifest la proximitat entre dos contextos aparentment allunyats des dʼun punt de vista cultural. Inèdita, també, és la possibilitat de veure dos artistes contemporanis tunisians en una mostra que difícilment es pot visitar als espais habituals de la ciutat.

En aquest context sʼemmarca el projecte Residències de Creació TNS>BCN, que es va posar en marxa el 2010 amb la voluntat dʼestablir una xarxa de creació que uneixi joves artistes visuals, associacions i centres dʼart instal·lats a diferents ciutats de la Mediterrània. Aquest procés ha implicat, fins ara, la selecció de quatre projectes creatius que sʼhan desenvolupat durant tres mesos a les ciutats de Barcelona i Tunis. Les obres, que es desenvolupen en diferents formats artístics, esdevenen, en el cas de Mohamed Ben Soltane i Rania Werda, el mirall de la seva realitat més propera i dels fets històrics i polítics que han tingut lloc durant les seves respectives residències, com pot ser el cas de la Revolució Tunisiana, de la qual el dia de la inauguració seʼn celebraran quatre anys.

Pel que fa a les obres de Miquel Wert, sʼhi pot veure una clara relació amb la memòria, rescatant imatges dels arxius fotogràfics familiars, mentre que Marta Ferraté sol treballar, mitjançant el vídeo, amb escenes misterioses, jugant amb la llum o altres elements que poden passar desapercebuts.