Qui Som

Jiser, que significa “pont” en àrab, és una associació sense ànim de lucre amb seu a Barcelona, que té per objectiu la promoció de la creació artística i l’ús de l’art com a eina de transformació social en l’espai mediterrani, a través de la realització d’activitats conjuntes que afavoreixin l’intercanvi i l’apropament entre les diferents realitats artístiques i culturals de la regió.

Els nostres objectius

Generar projectes de creació artística a través d’espais de reflexió conjunta entre actors culturals i socials per afavorir el diàleg intercultural en l’àmbit local.

 Desenvolupar iniciatives que estimulin i donin suport a la concepció, la producció, la visibilitat i la difusió dels artistes i les seves obres a la regió.

 Acompanyar els espais culturals independents de la regió per trobar fórmules de sostenibilitat a llarg termini, potenciant la seva interacció amb les xarxes internacionals existents.

Historial cronològic

Ha estat un llarg camí per arribar fins aquí des de que va sorgir la idea de creació de l'associació, l'estiu de 2004 a Tunis. Per això volem destacar alguns moments especials de Jiser, l'equip i les accions en les què hem participat fins ara.

 • 2021


  Comissariada per Xavier de Luca i Houari Bouchenak, l’exposició ‘Barzakh بَرْزَخ · Entre mons’ és seleccionada en la convocatòria Nur de Casa Árabe per participar en el marc de PHotoESPAÑA. Després d’exposar-se a Madrid de juny a octubre de 2021, viatjarà a Ceuta i a Còrdova el 2022.

 • 2017-2021


  Entre el 2017 i el 2021 hem consolidat dos projectes que s’han convertit en fonamentals per la identitat de Jiser: la Taula طاولة i el MURAL/LOCAL.
  La Taula, de la que hem realitzat 15 edicions fins ara, és un programa de ràdio en fals directe on compartim amb els nostres artistes, entitats col·laboradores i veïns, temes relacionats amb l’art i el context social actual a la regió de la Mediterrània.
  MURAL/LOCAL és una convocatòria anual per intervenir un dels murs del pati interior de la cooperativa d’Habitatges de Bac de Roda on té la seu Jiser. La presentació pública del mural es fa coincidint amb els Tallers Oberts del Poblenou i la Festa Major del barri.

 • 2017

  Alger, desembre 2017
  Residència de Creació BCN>TNS>ALG 2016-2017, que ha donat lloc a la participació de nou joves artistes visuals de la regió.

 • 2014

  Alger, novembre 2014
  Durant tot el mes vam portar a terme el projecte DJART ’14, que va tenir lloc a la ciutat d’Alger.

 • 2010-2014

  Villa Cælestis, mai 2010
  Residències de Creació BCN>TNS 2010-2014
  Miquel Wert amb Mohamed Ben Soltane i Dali Belkhadi

 • 2007-2009


  Oran, Algèria, juny 2009
  Trobades internacionals de joves investigadors a Tarragona (2007) i a Oran, Algèria (2009)

 • 2004-2006

  Sidi Bou Saïd, setembre 2005
  La primera experiència de l’equip va ser Perceptions de la Ville, exposició col·lectiva d’artistes tunisians i espanyols, que es va realitzar a la Galerie Ben Soltane de Sidi Bou Saïd.

Equip
 • Xavier de Luca

  Membre fundador i coordinador general a Barcelona. També és fotògraf i comissari d'exposicions. És el responsable de regar les plantes del pati.

  xdeluca@jiser.org
 • Mohamed Ben Soltane

  Membre fundador i coordinador general a Tunis. És artista, professor a l'ISBAT de Tunis i gestor cultural. Quan pot, mira al cel.

  mbensoltane@jiser.org
 • Paula Durán

  Membre fundadora i coordinadora de recerca. És professora a la UB i investigadora. Li agrada viatjar.

  pduran@jiser.org
 • Houari Bouchenak

  Col·labora des de 2021. És gestor cultural i fotògraf pluridisciplinar, és fundador i responsable de La Maison de la Photo a Tlemcen (Algèria) així com membre co-fundador del Collective220. Li encanta contemplar les flors que cauen dels balcons i creixen al pati de la cooperativa.

  hbouchenak@jiser.org
 • Marta de Francisco

  Incorporada aquest 2022, coordina la comunicació de Jiser. És llicenciada en Història de l'Art.

  mdefrancisco@jiser.org
 • Walid Aïdoud

  Col·labora des de 2014, és coordinador a Alger. És artista visual i gestor cultural, és fundador del col·lectiu Box24 a Alger i coordinador del Encuentro Internacional de Arte y Derechos Humanos al Sàhara Occidental. Expert en afinar violins.

  waidoud@jiser.org
 • Olga Remón

  Col·labora des de 2006. Treballa en escultura, gravat, ceràmica i joieria. Si tens dubtes sobre quin material utilitzar, pregunta-li a ella!

  oremon@jiser.org