Retorn de l’intangible

24.11.23 - 15.01.24

Presentem l’exposició ‘Retorn de l’intangible’ al Mèdol Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona en el marc del Festival Internacional de Fotografia SCAN de Tarragona. La mostra, comissariada per Xavier de Luca i Houari Bouchenak, aplega les creacions fotogràfiques, visuals i instal·lacions de Hakim Rezaoui (Algèria), Amira Lamti (Tunísia), Sonia Merabet (Algèria), Hana Gamal (Egipte) i Dani Pujalte.

En quant tenim en compte seqüències de la història, o relats de vides individuals o col·lectives, ens enfrontem a petjades a l’inrevés, destinades a produir el caràcter homogeni del que presentem i del que hem viscut. És aquí on cobra sentit la “il·lusió retroactiva” de Bergson. Es tracta d’una il·luminació amb efectes múltiples en la perspectiva d’un temps fabricat per a interessos específics. Com concebre, llavors, el retorn del que ha estat sota l’aparença d’una forma absolutament diferent quan aquesta última no és o ha deixat de ser tangible? 

La memòria sempre està alterada, deformada, reelaborada, sempre és més o menys una memòria manta. És portadora de l’infantil en el present, ocult en un detall, una petjada. Per a recordar plenament aquest passat-present en el tractament, entren en joc totes les impressions de la memòria, en particular les que restitueixen la dimensió purament sensorial de la petjada. En les creacions fotogràfiques, visuals i instal·lacions de Hakim Rezaoui (Algèria), Amira Lamti (Tunísia), Sonia Merabet (Algèria), Hana Gamal (Egipte) i Dani Pujalte, cossos, records i territoris es revelen com una presència, on a vegades la petjada està desproveïda de la mà humana. 

Aquesta exposició ha estat concebuda tant com un qüestionament del que pot considerar-se “real”, com un inventari subjectiu dels diferents components de la conformació o deformació de la petjada en l’ésser humà contemporani a través de diferents temporalitats.

Què queda, després de tot?

Aquesta exposició compta amb el suport d’el Mèdol Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona, el Festival Internacional de Fotografia SCAN, el programa PICE d’AC/E i la Càtedra UNESCO del Diàleg Intercultural a la Mediterrània de la Universitat Rovira i Virgili.

Programa públic:

– 24.11.23 a les 19h: Inauguració

– 15.12.23 a les 18h: “Escoltar/veure, el ressò de l’intangible”, visita dialogada a l’exposició “Retorn de l’intangible” amb Xavier de Luca, Houari Bocuhenak i Negra Mosca.

– 09.01.24 a les 18h: Taula “Retorn de l’intangible”, programa de ràdio en fals directe amb els convidats Eugeni Gay Marín (El Observatorio), Dani Pujalte i Irma Estrada.