Into Uncertain Present

01.04.21 - 31.07.21

Into Uncertain Present és l’exposició col·lectiva resultant de la residència virtual, que inclou obres d’Anna Ill, Anna López Luna, Chantal Rousseau, Felice Hapetzeder, Mounir Gouri, Muhammad Ali i Tracy Peters. Està comissariada per Abir Boukhari i estarà disponible des del 30 d’abril al 29 de maig de 2021 al Platform Centre. 

La residència virtual està organitzada per AllArtNow, Estocolm (Suècia) amb la col·laboració de PLATFORM Centre, MAWA, Winnipeg (Canadà) i Jiser. El projecte compta amb el suport de Kulturradet (Suècia), l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona i l’OSIC de la Generalitat de Catalunya.

La residència funciona com a mecanisme per encoratjar i donar suport a intel·lectuals, artistes i treballadors culturals en el procés de la seva recerca artística i desenvolupament creatiu. La crisi de la pandèmia ha il·luminat el valor de la creativitat, i la manera en què noves idees poden generar-se en temps incerts.

El procés de la residència es va dur a terme a partir de webinars, primeres propostes, trobades entre els artistes i la producció de les obres. Finalment, dins la fase d’exposició actual hi haurà tres esdeveniments organitzats a tres ciutats diferents: Winnipeg, Estocolm i Barcelona.

El punt de partida de les obres és una frase de La Peste, d’Albert Camus. “Fins ara sempre m’havia sentit com un estrany en aquesta ciutat, i que no em preocuparia per vosaltres. Però ara que he vist el que he vist, sé que pertanyo aquí tant si ho vull com si no. Aquest assumpte és cosa de tots.” 

La novel·la es pot relacionar amb la situació actual, ja que el narrador es troba separat de la seva família per la plaga que hi ha a la ciutat. Al principi busca una manera d’escapar, però, més endavant decideix quedar-se per ajudar als altres. La pandèmia actual ha provocat que tothom es trobi en una espècie de situació d’exili o separació d’aquells a qui s’estima. Per tant, tots som presoners compartint la por i la incertesa del moment.

A partir d’aquesta novel·la els set artistes convidats van començar a reflexionar sobre la plaga i les seves conseqüències, fent-se preguntes com si la tragèdia encoratjarà la solidaritat i la compassió o si, pel contrari, servirà com a excusa per culpar-se els uns als altres.

Les obres resultants son fruit de les reflexions col·lectives i reflecteixen la situació actual en relació amb la pròpia experiència de cada artista.