MURAL/LOCAL 2019 · Ed Oner

07.09.19 - 17.09.19

El jove artista de Casablanca Ed Oner (Mohamed Touirs) visita Barcelona per participar a la tercera edició de MURAL/LOCAL que organitza Jiser Reflexions Mediterrànies. La seva proposta “Carte postale” és una intervenció al mur de 80m², que es troba a l’espai interior de la Cooperativa d’Habitatges Bac de Roda, i que contemplarà diferents retrats de veïns i veïnes del barri. El projecte inclou un llibre de postals en paral·lel, per entaular una mirada crítica sobre els imaginaris del turista i el viatger en el marc de les societats actuals.

Ens introdueix, d’una banda, en el món màgic de les postals des d’un punt de vista urbà i artístic. Avui en dia, que enviar una postal s’ha convertit en un gest irònic i nostàlgic, aquesta acció ens dóna l’oportunitat de posar sobre la taula diverses qüestions que tenen a veure amb la mobilitat humana, amb els privilegis i amb les desigualtats.

Aquesta acció es presenta en el marc dels Tallers Oberts i la Festa Major del Poblenou. Una oportunitat, per tant, per descobrir l’art urbà en un espai poc conegut i a l’aire lliure com és el pati interior d’un edifici de construcció cooperativa de 1959.

MURAL/LOCAL és una acció impulsada per Jiser, associació amb seu a la Cooperativa des de 2016, que desenvolupa projectes artístics amb impacte social a la regió mediterrània. Es realitza gràcies al comissariat de Salah Malouli, gestor cultural del Marroc; la col·laboració d’Hangar; Montana Colors; la Cooperativa d’Habitatges Bac de Roda i Poblenou Crea. Compta també amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Ed Oner (Mohamed Touirs), 1994
Originari de Casablanca i format en disseny gràfic, Mohamed Touirs, també conegut com Ed Oner, és un dels pilars importants de l’escena del graffiti al Marroc. Fundador del primer Meeting of Moroccan Graffiti Writers i del col·lectiu d’art gràfic Taraza, Ed Oner ha participat a diversos festivals de Street Art al Marroc i a Tunísia. Ed, com li diuen, explora amb insistència la barreja entre la representació del dibuix a la seva llibreta, la simplicitat del retrat a mà i l’eloqüència del graffiti mural. Ed Oner explora constantmente diversos universos gràfics i estétics com el cómic, la il·lustració i la pintura.

PROGRAMA

Dissabte 14.09 –

Horari d’obertura (accés per Diagonal 105, baixant les escales): 11 a 19h

11h30  Taller de fanzine amb Ed Oner per a persones petites (inscripció prèvia a info@jiser.org)
13h  Visita a l’exposició de fanzines i vermut
17h  Taula #O9 amb Ed Oner, Salah Malouli i Xavier Ballaz. Presentació en format ràdio del MURAL/LOCAL 2019 i reflexions sobre art urbà al nord d’Àfrica, oberta a veïnes i amigues!

Diumenge 15.09 –

Horari d’obertura (accés per Diagonal 105, baixant les escales): 11 a 15h

12h  Visita a l’espai de Jiser, al mural amb Ed Oner i vermut