Esquerdes al mur de la vergonya

08.02.21

En aquest podcast les veus de Tiba i Walid ens condueixen a través d’un mur silenciat, un mur sense vergonya, com diu la cantant sahrauí Fatimatou, del qual no es parla mai, tot i ser el segon mur més llarg després de la muralla xinesa i sigui el responsable de trencar amb la dinàmica vital del poble sahrauí.

El mur de Berlín es converteix en un record sonor pàl·lid davant de la presència del mur que divideix les terres de poble Sahrauí. Tiba i Walid conversen sobre la història de la seva construcció i de la resistència del seu poble. Ens parlen de les resistències del Front Polisario, la responsabilitat històrica del Marroc, Espanya i altres països; allò que el mur divideix en la vida nòmada i el que els mitjans de comunicació silencien sistemàticament; el que el mur silencia amb força: la vida.

Walid ens transporta a Artifariti, festival artístic amb més de 14 anys d’activació i solidaritat artística present a Tifariti, ciutat sahrauí al territori alliberat del Sàhara occidental, el sud d’Algèria, on es troben els pobles Sahrauís. Ressalta la veu de Fatimatou, guia i refugi de tota la comunitat sahrauí en aquest context de malestar i resistència. També ens convida a imaginar l’obra escultòrica “Caballo de Troya”, creada per l’artista mexicà Rolando de la Rosa, que va participar de l’edició del festival 2012.

Finalment, Tiba conversa imaginàriament amb Eduardo Galeano sobre el “síndrome de mapa”, una malaltia que com a sahrauí no li desitja a ningú, perquè és el mal del desterrament i de la representació cartogràfica d’una mentida feta línies i coordenades a la geografia dominant.

_
Crèdits:

Guió: Walid Aidoud, Xavier de Luca i Violeta Ospina
Concepte de mescla i disseny sonor: Violeta Ospina

Músiques i sons:

  • Celebracions a Berlín per la caiguda del mur. no comment, Euronews (Font: YouTube)
  • Fragment del vídeo de Brahim Chagaf: 13a Acció de protesta de la Plataforma Gritos contra el Muro Marroquí (Font: YouTube)
  • Fatimatou: Al Yidar (el Mur). Font: Enregistrament en directe per Walid Aidoud
  • Yehécatl: Bajar el cerro a tamborazos (Font: YouTube)
  • Eduardo Galeano: Muros (Font: YouTube)
  • Yslem Hijo del desierto: Weld eseguia (Font: YouTube)

Veus: Tiba Chagaf, Walid Aidoud i Eduardo Galeano

Comissió: Un podcast de Jiser Reflexions Mediterrànies per Paradigma Mur i la XRBC