Taula #O5. Daniel Gasol i Los Triángulos

14.09.18

Taula / طاولة [‘taw la]
Paraula utilitzada en català i en àrab per denominar l’element consistent en una peça llisa i plana sostinguda horitzontalment per peus o petges, que serveix per a menjar, escriure, treballar, jugar, etc.
___

A la Taula #O5 parlarem de ‘Los Triángulos: crònica d’una cooperativa’ (2017), un documental sobre la transformació del barri de Diagonal Mar, realitzat per Daniel Gasol amb el suport de veïns i veïnes de la Cooperativa d’Habitatges Montseny.
 
Els Triangles té el seu origen en la creació de tres illes d’habitatges durant els anys 70. Van ser construïts per treballadors de les fàbriques dels seus voltants, a través de la creació d’una cooperativa de veïns, fet que va suposar un model de resistència veïnal davant la multitud de precarietats en un barri llavors sense construir i allunyat de Barcelona: sanitat, transport públic, carrers i voreres definides, electricitat, aigua corrent en els habitatges i enllumenat públic. Avui veiem: edificis de luxe, centres comercials i festivals de música.
 
L’assaig documental vol revelar aquesta dualitat arquitectònica, entre les noves construccions i Els Triangles, que simbolitza l’element originari de la zona on els veïns i veïnes encara preserven relats sobre l’origen del barri. Els testimonis van de relats populars no oficials de la història de Diagonal Mar i el seu procés de gentrificació, fins a testimonis dels fills d’algunes persones que van viure la lluita pels drets comunitaris, que van aprendre a conviure i construir una comunitat assembleària i resistent als abusos de l’Ajuntament de l’època.
 
Aquesta Taula tindrà dues accions: una conversa a l’aire lliure per ràdio i una projecció “a la fresca” in situ a Els Triangles, per descomptat, aprofitant la Festa Major del Poblenou i la celebració de la comunitat.

* Daniel Gasol inicia la seva trajectòria combinant recerca i producció artística, indagant sobre els mecanismes que constitueixen narratives hegemòniques. Des del 2016 ha obtingut diverses beques com a Beca d’Educació P. Juncosa (Mallorca 2016), Beca Inter. ETAC (Mallorca 2016), Beca d’Arts Visuals Casa Elizalde, UNZIP (El Prat de Llobregat 2017), Beca de Creació i Experimentació artística L’Escocesa (2018), Beca d’Educació Sala d’Art Jove (2018) entre d’altres.

Veniu a compartir taula amb nosaltres! L’entrada és lliure.

Amb la participació de Daniel Gasol, Xavier De Luca, Violeta Ospina als micròfons. Organitza Jiser Reflexions Mediterrànies. Produïda amb el suport de La sesenta y siete, la Cooperativa d’Habitatges Montseny i la Cooperativa d’Habitatges Bac de Roda. Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.
___

Jiser posa en marxa Taula / طاولة amb la intenció de crear un espai de reflexió i discussió sobre les arts, la cultura i la recerca en ciències humanes i socials a la Mediterrània. Realitzarem diverses trobades on volem crear ponts entre la ciutat de Barcelona i altres punts de la regió per tal d’afavorir l’intercanvi de perspectives, projectes i metodologies que estan tenint lloc avui.