Taller de Taula. Escuelita a l’aire

11.05.21 - 25.05.21

Durant tres dies del mes de maig, la Taula de Jiser en el seu format pedagògic s’ha traslladat a l’Institut Les Aimerigues de Terrassa, en el marc del cicle de tallers interculturals de l’IEMed.

Taula: Escuelita a l’aire és una experiència radiofònica en espais oberts dels instituts. Aquesta acció educativa és una deriva del projecte Taula per a estendre i valorar la interculturalitat amb els joves dels instituts, i en aquest cas, per a joves de 4t de la E.S.O.

Amb l’objectiu de continuar construint un pont (jiser) entre realitats que semblen distants, tant entre generacions com entre orígens migratoris diversos, valorem la confrontació, a través de l’art i la ràdio, de les discriminacions, el racisme estructural i de l’ordre patriarcal que sofreix la nostra societat.

El taller va ser proposat a Jiser per l’artista i educadora Violeta Ospina on és rellevant el nostre coeficient performatiu i teatral per a fer ràdio, per a posar la veu i la reflexió. Durant les sessions es fan exercicis que confronten ‘l’opressor interior’ i que obren els murs de la nostra consciència social amb l’entorn pel que fa al gènere i la racialitat, amb una escolta interseccional.

Els jocs estan basats en el teatre de l’oprimit d’Augusto Boal i en els jocs de creació radiofònica del col·lectiu Radi Cava-rendeix que, en conjunt amb els joves, van crear una metodologia diferent mitjançant la pràctica de l’escolta, el ritme i la reflexió sobre els imaginaris dominants. També de l’ús de noves paraules compostes amb les nostres llengües maternes. Es tracta, finalment, de practicar l’escolta del cos singular o col·lectiu i de la ressonància amb els altres, com una forma de cura. Compostes d’aliments que sanen, les càpsules de Taula: Escuelita a l’aire, estan recobertes de llengües minoritzades, escoltes del cos i molta ressonància entre les participants, per a interpel·lar l’opressió exterior i interior.

Compartim les microcàpsules sonores fetes per Salma La HalouiSomaya MaymouMomma Iqbal, Fama MbayzDesireé Medina i Thaïs Cebrián, estudiants de 4t de la E.S.O de l’Institut Les Aimerigues i amb el suport en la dinamització de Queralt Ramos, de INS Oberts de Terrassa Einacoop.

Esperem que aquestes microcàpsules, i el rumor de ser ràdio per tres dies, puguin ser una eina d’aprenentatge també pels altres estudiants, dinamitzadors, artistes i docents de la regió.

Escolta-les el nostre canal de Taula:

Carta al cos (1/4)


Carta al temple (2/4)


Sopa de paraules (3/4)


Caximironanga (4/4)