Mayssa Fattouh i Tom Chant · Exploracions de l’escolta

16.11.21 - 30.04.22

Aquest taller de tres dies dirigit per l’improvisador i saxofonista Tom Chant i la comissària Mayssa Fattouh en col·laboració amb Jiser, se centra en el sentit de l’escolta com a mitjà per cultivar una relació simbiòtica amb el nostre entorn i com a desencadenant d’un imaginari col·lectiu. Inspirant-se en el principi de John Cage d'”escoltar els sons del món” com a punt de partida, la pràctica de l’escolta profunda de Pauline Oliveros i l’esperit dels ritus d’improvisació lliure de la Scratch Orchestra, durant el taller, es compartiran presentacions breus d’aquestes tres figures clau del so.

Es convida els participants a practicar l’escolta del seu entorn com un camp subjectiu de sons i traduir-lo en textos, sons o instruccions, segons la preferència o la pràctica de cadascú.

Les contribucions s’aniran creant al llarg del taller fins a arribar a una actuació pública el darrer dia, a Jiser. L’actuació pública es pot percebre com uns mots encreuats vernacles de sentiments, moviments o sons que animen el públic a escoltar amb tots els seus sentits, òrgans i imaginació, ampliant la seva percepció dels sons per diferenciar entre sentir i escoltar.

Explorarem com sintonitzar el nostre sentit de l’escolta en diferents espais, l’interior, dins de les instal·lacions de Jiser, l’entorn directe i el col·lectiu més ampli a través de passejades pel barri.

Es realitzen dues edicions. En la primera es convida a participar un grup de sis persones adultes de tots els orígens i pràctiques, sense necessitat de preparatius ni atrezzo. El taller serà en anglès i tindrà lloc del 16 al 18 de novembre del 2021, d’11 a 16 hores (1 hora de descans per dinar) a Jiser.

La segona edició és destinada a nens d’entre 8 i 10 anys. No es necessiten coneixements previs en música i so. El taller serà en anglès, però comptarà amb traducció simultània i s’impartirà a la seu de Jiser el dissabte 30 d’abril a les 11h.

Sobre Tom Chant i Mayssa Fattouh
Tom Chant és un improvisador i saxofonista establert a Barcelona, fill dels músics Carole Finer i Michael Chant, membres del conjunt de música experimental Scratch Orchestra. Tom manté una llarga relació musical amb Eddie Prévost i John Edwards en un trio format el 1997, i és membre fundador i actiu de la Cinematic Orchestra. Ha tocat i enregistrat amb artistes tan diversos com Fontella Bass, Otomo Yoshihide, Sunny Murray i Steve Beresford, entre molts altres. Dirigeix el segell discogràfic Hairy Ear Records i ha dirigit clubs, cicles de concerts i programes de ràdio.

Mayssa Fattouh és una comissària i professional de la cultura establerta a Barcelona que treballa amb el so i les arts visuals. Ha desenvolupat programes sonors com Interpose a l’Espai d’Art La Place de Barcelona, a més de ser comissària convidada i conferenciant d’espais i institucions com Mathaf, Tate Modern, Museu Sursock o Casa Árabe. Va dirigir el Katara Art Center a Doha (Qatar), on va establir programes internacionals i multidisciplinaris, i va dirigir l’Al Riwaq Art Space a Manama (Bahrain). És cofundadora de la plataforma d’art públic temporal TandemWorks i membre de la revista i col·lectiu experimental en línia Continent.

Detalls del taller per a adults

Dies: 16 a 18 de novembre de 2021
Horari: 12h a 14h i 15h a 17h
Cost: 20€
Inscripcions a: info@jiser.org
El taller s’impartirà en anglès i castellà. És recomanable tenir nocions d’anglès

 

Detalls del taller per a nens

Dia: 30 d’abril de 2022
Horari: 11h a 12:30h
Cost: 3€
Inscripcions: opció te amb menta a l’apartat “Col·labora”