Èxodes

10.05.23

El passat 10 de maig 500 alumnes de 3r i 4t d’ESO de centres educatius públics de tot Catalunya van viure en primera persona l’experiència migratòria a l’estany d’Ivars i Vila-sana. Convertint les aigües de l’estany en les del Mediterrani, tot envoltat de fronteres, cada alumne tenia un passaport amb una nacionalitat i identitat diferent a la seva. Dins d’aquests passaports hi havia recollides històries reals de persones que han viscut el fet migratori. D’aquesta manera, els alumnes es convertien en aquestes persones i transitaven aquest Mediterrani recreat.

Amb aquesta nova identitat han recorregut cinc kilòmetres de perímetre d’aquest Mediterrani recreat travessant les fronteres de diferents països de la conca, custodiades per controls policials. Han pogut viure com la identitat es veu limitada a un paper i com es decideix el seu futur a partir d’aquest, i de vegades, fins i tot han hagut de renunciar a alguns dels seus béns més preciats (inclosos els estudis, els animals de companyia o la dignitat) per poder superar la frontera. Un cop finalitzat el viatge, han pogut compartir sensacions, emocions i experiències, escrivint-les en uns avions de paper, que han llençat al cel conjuntament a mode de tancament.

L’objectiu general de la recerca consisteix en conèixer, per una banda, els discursos i les actituds dels joves vers les persones en situació de migració forçosa. I per una altra,
avaluar els efectes que una intervenció educativa experiencial té en aquests joves en relació amb els discursos i actituds expressats.

L’activitat és una iniciativa de la Càtedra UNESCO de Diàleg Intercultural a la Mediterrània de la Universitat Rovira i Virgili i el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, amb el suport de la Unió de Consells Esportius de Catalunya_UCEC. I compta amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, de l’Ajuntament d’Ivars d’Urgell, de Jiser Reflexions Mediterrànies i de l’Enciclopèdia Mural.