Convocatòria oberta MURAL/LOCAL

Data límit: 18.07.21

Jiser obre per primera vegada una convocatòria pública per seleccionar el projecte artístic que es desenvoluparà al MURAL/LOCAL 2021. Aquesta proposta planteja una intervenció mural específica, situada a la Cooperativa d’Habitatges Bac de Roda a Barcelona, ​​acompanyada d’un programa públic que connecti la creació artística, el context de barri i les diferents realitats que tenen lloc avui a la regió mediterrània.

Proposem un espai de residència col·laborativa de deu dies, que permeti el treball conjunt i intercanvi entre un/a artista de sud de la Mediterrània i un altre/a resident a Barcelona, ​​per establir un diàleg que permeti materialitzar la proposta in situ, mitjançant amb el context de barri i de la ciutat.

Aquest projecte de creació té com a eix temàtic central el mur com a frontera -política, imaginària, simbòlica, ideològica, militaritzada i de trànsit- en el context d’incertesa que augmenta la crisi de la covid-19, el que legitima el reforç encara més incipient de les fronteres europees i perpetua les restriccions a la lliure mobilitat. En aquest context, el mur s’erigeix ​​en espai comú que permet activar la consciència crítica i articular múltiples resistències que possibilitin el canvi i la transformació d’aquestes desigualtats.

Aquest any, MURAL/LOCAL es porta a terme en el marc del projecte Sabers migrants, que s’inicia el 2017 per l’equip Sabers compartits de la Universitat de Barcelona i que des de desembre de l’any 2020 compta també amb la participació de Jiser i Azimut. Constitueixen, així, un col·lectiu format per activistes, artistes i investigadores que planteja crear espais de reflexió crítica per visibilitzar i combatre els mecanismes que legitimen l’exercici de la discriminació i el racisme que travessa a les persones migrants. Per a això, es planteja el desenvolupament de pràctiques artístiques i investigadores, que afavoreixin el diàleg intercultural i elaborin narratives de resistència des de la diversitat d’experiències, discursos i sabers. Aquesta reflexió es vincula amb la realització de diferents accions a la ciutat de Barcelona que reivindiquin el dret a tenir drets de les persones migrants.


Context

Aquest projecte es durà a terme al mural de 80 m², situat al pati interior de la Cooperativa d’Habitatges Bac de Roda (incloure link), en els espais comunitaris on es troba la seu de Jiser.

Es realitzarà durant la primera quinzena de setembre de 2021 i en connexió directa amb el programa general de la Festa Major del Poblenou (10 al 19 de setembre) i dels Tallers Oberts de Poblenou (17 al 19 de setembre).

És un ambient únic que es viu al barri durant els deu dies que dura la Festa, amb múltiples activitats veïnals, que permeten accedir a l’essència popular de barri.

La intervenció seleccionada commemorarà, a més, la cinquena edició del projecte MURAL/LOCAL, que es va iniciar el 2017 amb l’artista Miquel Wert, a qui van succeir Va Jo (2018), Ed Oner (2019) i finalment, Teo Vázquez (2020).


Calendari

Els artistes seleccionats es comprometen a treballar de l’11 a el 19 de setembre de 2021 a una residència artística que els permetrà conèixer el barri, les veïnes i veïns, l’equip de Jiser i del projecte Sabers migrants i la seva xarxa de col·laboradors.

En cas que l’artista seleccionat que visqui a sud de la Mediterrània, no pugui viatjar presencialment per realitzar el mural durant la primera quinzena es compromet a participar virtualment i en col·laboració amb l’artista local en les activitats.

El projecte seleccionat serà visible un total de 12 mesos, fins a la pròxima edició del MURAL/LOCAL, el mes de setembre de 2022.