Alessandro Quaranta · Essere meno

14.01.22

‘Ser menys’ és un projecte de recerca d’Alessandro Quaranta, amb el suport del Consell Italià, Direcció General de Creativitat Contemporània, Ministeri de Cultura.

El tema bàsic de la recerca és l’audiovisual en relació amb la poesia, la filosofia mística i la pedagogia.

L’hàbit de compartir fragmentàriament imatges i vídeos al qual estem acostumats dia a dia ha assentat les bases per al reconeixement del llenguatge del vídeo i la funció de les eines d’enregistrament i arxiu d’imatges.

D’aquí la necessitat d’avançar cap a l’ús contemplatiu del vídeo, deixant espai i temps per al pensament, permetent una aproximació empàtica a l’observació de la realitat.

El mes d’octubre es van realitzar diversos tallers experimentals per a infants i adolescents, en la franja d’edat entre 9 i 12 anys, alguns dels quals amb especial dèficit d’atenció. L’objectiu era comprovar fins a quin punt l’ús del vídeo pot esdevenir una eina cognitiva alternativa i un estímul per a la comunicació.

La col·laboració amb algunes realitats culturals molt actives de l’àrea de Barcelona, com Jiser Reflexions Mediterrànies, CRA’P pràctiques de creació i recerca artística, i OVNI (Observatori de vídeo no identificat), va contribuir a enriquir el camí de recerca.

Aquest projecte compta amb el suport del Consell Italià (IX edició, 2020), programa de promoció internacional de l’art italià a càrrec de la Direcció General de Creativitat Contemporània del Ministeri de Cultura.

__
Alessandro Quaranta és videoartista. Graduat a l’Accademia Albertina di Belle Arti de Torí. En la seva pràctica creativa, assumeix un enfocament d’escolta immersiva simbiòtica pel que fa al que li atrapa; persones, objectes o animals, que enregistra amb el vídeo. Als seus vídeos, també registra situacions i contextos sensibles, a partir dels marges i límits naturals i polítics, materials i immaterials. En particular, presta atenció a la relació entre els espais i les comunitats que els habiten o els travessen. Els seus treballs s’han presentat en solitari i de forma col·lectiva a diversos països d’Europa.

‘Ser menys’ es presentarà el mes de gener a diverses trobades públiques:

– De l’11 de gener al 18 de febrer de 2022, Avantcapella del Centre Cultural La Marineta, a Mollet del Vallès: Instal·lació de vídeo inèdita “Incanto”;

– 12 de gener, a les 19.00 h, Auditori Centre Cultural La Marineta, a Mollet del Vallès: Taula rodona sobre la funció de l’audiovisual com a eina pedagògica;

– 14 de gener, a les 18.00 h Centre Cultural Can Felipa, Barcelona:
Retorn del camí de recerca amb moments de demostració pràctica;

– 15 de gener, a les 18.00, Centre Cultural Pati Llimona, Barcelona:
Posada en comú d’alguns temes que sorgeixen de la poètica i la pràctica artística d’Alessandro Quaranta.