Records atemporals · Residència Jiser Alger

26.11.22 - 30.11.22

La doble qüestió del record i la memorialització de l’espai, la història i les persones, d’una banda, i l’oblit, per un altre, s’entrellacen amb els intents de donar forma als camps de la memòria.

Què promet l’acte de recordar? Com funciona l’oblit com una amenaça sempre present? Com es conten les històries del passat? On s’expliquen? Qui les explica? En quins contextos? Amb quina fi?

Aquestes preocupacions no són en absolut noves. En plantejar aquestes qüestions, reconeixem que els espais de la memòria són complexos a través de la posada en escena dels seus relats oficials, les diferents articulacions i els diversos espais de la nostàlgia. Dorra Mahjoubi, Issam Larkat i Dani Pujalte participen amb les seves reflexions i enfocaments a disseccionar a través de mitjans visuals, plàstics, naturals i sonors, la complexitat del que pot constituir una memòria individual i col·lectiva a través de percepcions subjectives fetes de distanciament, incomprensió, censura i expectativa. Amb aquesta multiplicitat de capes de fragments de memòria, les creacions dels tres artistes marquen aquesta dualitat entre el passat que turmenta el present i proporciona unes certes promeses per a un futur imaginat. Aquestes percepcions són una constitució de narratives que s’entrecreuen superposant veus atemporals que ressonen en el nostre interior.

_

Les Residències Jiser 2022/2023 són possibles gràcies a la col·laboració i la complicitat de la Elbirou Art Gallery a Sousse, el Box24, l’Issue98 i Brokk’Art a Alger, i d’Hangar, el col·lectiu Sabers migrants i el Fort Pienc a Barcelona. A més, compten amb el suport de l’Institut Ramon Llull, la Fundació Glòria Soler, l’OSIC de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i les Ambaixades d’Espanya i Instituts Cervantes a Tunísia i Algèria.