Daídalos / Δαίδαλος

18.10.24 - 08.12.24

Presentem l’exposició Daídalos / Δαίδαλος al Port de Tarragona en el marc del Festival Internacional de Fotografia SCAN de Tarragona. La mostra, comissariada per Xavier de Luca i Houari Bouchenak, presenta les obres de Camilla de Maffei, Dani Pujalte, Denis Dailleux, Pauline Alioua, Myriam Boulos, Shareef Sarhan, Toni Serra *) abu ali i Matteo Guidi & Giuliana Racco.

Al llarg de les seves recerques antropològiques realitzades a Algèria durant el període colonial, Pierre Bourdieu va considerar la ciutat com un concepte colonial creat i establert pels romans, un espai tancat que delimita un paisatge. És una manera d’apropiar-se del paisatge creant construccions i murs que s’imposen com un marc. Aquest marc permet controlar totes les interaccions dels elements que hi habiten, però també de rebutjar el que pot ser considerat com aliè, extern al marc. La ciutat es planteja, doncs, com l’inici d’una forma de colonització, ja que a més del control de les terres, també té la voluntat de controlar l’ésser humà en la seva mobilitat, les seves interaccions, les seves visions i els seus pensaments. És l’inici mateix d’un dogma liberal que integra les normalitats com a referents per heterogeneitzar tots els elements que agrupa i exclou (i, per tant, combat) tots aquells que resisteixen aquest marc.

Viure a la ciutat o estar habitat per la ciutat: Daídalos / Δαίδαλος* pretén ser una experiència d’immersió en les configuracions materials i immaterials d’un teixit urbà, ja sigui a través de la materialitat de l’edifici que forma part d’una escenografia mòbil, ja que una ciutat està sempre subjecta al canvi, o bé sigui a través d’aquest fil invisible d’Ariadna que teixeix la relació entre l’home i l’espai i que trobem en les diferents instal·lacions fotogràfiques i de vídeo.

La ciutat moderna se’ns presenta en aquesta visió del context contemporani com un dèdal, un laberint, tan desoladora i agressiva per l’enderroc de l’univers rural, la multitud, mil promeses i matisos, una façana que sembla mirar-te i que arrenca de la interioritat. La ciutat és el gran dia del món, del temps, de l’espai i que de vegades apareix com aquest sol que enlluerna i encega els icarians.

* Daídalos / Δαίδαλος ens remet a aquest laberint de la mitologia grega, que va ser construït per l’inventor i arquitecte Dèdal, pare d’Ícar, per ordre de Minos, amb l’objectiu de poder tancar el Minotaure, que estava causant el terror entre els habitants de Creta.

Producció de SCAN, Port de Tarragona i Jiser Reflexions Mediterrànies.

Amb la col·laboració de la Càtedra UNESCO del Diàleg Intercultural a la Mediterrània de la Universitat Rovira i Virgili, els arxius ovni i Negra Mosca.

PROGRAMA PÚBLIC

18.10.24 a les 20h: Inauguració

20.10.24 a les 11:30h: Visita comentada a l’exposició Daídalos / Δαίδαλος amb artistes i comissaris. Amb els artistes Camilla de Maffei, Shareef Sarhan i els comissaris Houari Bouchenak i Xavier de Luca

08.11.24 a les 17h: Taula. Daídalos / Δαίδαλος (Programa de ràdio en fals directe). Amb artistes presents a Barcelona i l’ús de músiques i veus dels artistes convidats: Dani Pujalte, Top Manta.

Amb aquesta Taula, evocarem el rol de la imatge que planteja la relació entre l’individu i l’espai urbà a través del moviment, la noció de territori i la relació entre la preservació de la tradició com a referent i els dilemes que sorgeixen en un entorn capitalista.

20.11.24 a les 17h: Visita oberta a l’exposició  amb Pauline Alioua  (artista) i Sandra Maunac (comissària independent i directora de Trobades Camus, Menorca)

23.11.24 de 13:30 a 18h: Immersió al laberint de Daídalos

Com a tancament de l’exposició, obrirem un espai que permeti accedir a les diferents propostes fotogràfiques, aportant les veus, experiències i visions dels col·lectius Negra Mosca i els arxius OVNI.

13.30 h Càtering organitzat amb Mescladís
15 h Visita dialogada amb Negra Mosca i els comissaris
16.30 h Sessió de projeccions dels arxius ovni, en record de Toni Serra *) abu ali

* Per al càtering, es prega confirmar l’assistència al correu info@jiser.org.